GPAT Preparation Books Subject-wise – GPAT MATERIAL PDF – Pharmacy Previous Papers

GPAT Preparation Books Subject-wise - GPAT MATERIAL PDF - Pharmacy Previous Papers

GPAT Preparation Books Subject-wise: The Graduate Pharmacy Aptitude Test is called as GPAT, which is an annual all India examination conducted by All India Council for Technical Education, New Delhi. The test is for the evaluation of Pharmacy graduates candidates seeking admission into the Masters (M. Pharm) program in recognized universities and private colleges offering Post Graduation studies in Pharmacy. The results are also used to determine eligibility of students for scholarships and other financial assistance.

GPAT Preparation Books Subject-wise - GPAT MATERIAL PDF - Pharmacy Previous Papers

GPAT Preparation Books Subject-wise – GPAT MATERIAL PDF – Pharmacy Previous Papers

It consists of Multiple Choice Questions from the subjects such as Pharmaceutics, Pharmaceutical Analysis, Pharmacognosy, Medicinal Chemistry, Biochemistry, Organic Chemistry, Pharmacology, Microbiology and Basics of Pharmaceutical Sciences. There will be emphasis on analytical chemistry as well with questions mostly from B. Pharmacy syllabus. Numerical part is also very important part of the exam and most students are prone to skip them. Generally, the numerical questions that are asked in the exam are from Pharmacokinetics, Posology. Hence it is recommended to solve numerical sums right from the B.Pharm course when one aims for GPAT. GPAT Exam is considered to be one of the most important exams so it is must for the student to do the best preparation. Students those appearing for GPAT have to study standard textbooks for good score in GPAT. For thorough study, one needs to study in details the subjects allotted. Following the syllabus of the GPAT is essential as the exam is held every year in the month of January tentatively.

The list of the study materials and books are as follows:

GPAT Books for Basics of Pharmaceutical Sciences

  • Health Education & Community Pharmacy: For First Year Diploma by N. S. Parmar
  • Remington : The Science and Practice of Pharmacy : Alfonso R Gennaro
  • The Theory And Practice Of Industrial Pharmacy : Lachman

GPAT Books for Organic Chemistry: 

  • By Morrison & Boyd
  • Advance Organic Chemistry: Reaction, Mechanism & Structure by Jerry March

GPAT Books for Medicinal Chemistry: 

  • By Wilson & Gisvold’s Textbook of Organic Medicinal and Pharmaceutical Chemistry 11th Ed.

GPAT Books for Biochemistry:

  • Biochemistry: By Lehninger
  • By Satyanarayan

EBooks:

  • Biochemistry of Lipids, Lipoproteins and Membranes edited by J.E. Vance, Dennis E. Vance
  • Biochemistry and Clinical Pathology by By M. R. Chaudhari, Y. A. Kulkarni, S. B. Gokhale
  • Lipids: Biochemistry, Biotechnology and Health By Michael I. Gurr, John L. Harwood, Keith N

GPAT Books for Physical Chemistry:

EBooks:

  • Physical Chemistry by Dr. R. R. Misra
  • Physical Chemistry Lecture Notes by Prof. Rob Schurko R.W. Schurko, University of Windsor
  • Introductory Physical Chemistry bynbsp; Rob Schurko
  • Advanced Physical Chemistry By Carol A. Venanzi

GPAT Books for Pharmacology: 

  • Rang & Dale, K.D. Tripati, Goodman & Gilman.

EBooks:

  • Pharmacology Test Prep: 1500 USMLE-Style Questions & Answers, By Mario Babbini, Mary L. Thomas
  • Basic and Clinical Pharmacology 14E by Bertram G. Katzung, Anthony J. Trevor

GPAT Books for Pharmaceutics:

  • Pharmaceutics: The Science of Dosage Form Design by Aulton
  • Physical Pharmacy by Martin.
  • By Ansel

EBooks:

  • Modern Pharmaceutics by banker Rhodes

 

GPAT Books for Pharmaceutical Analysis:

  • Spectroscopy – Silverstein
  • Instrumental methods of Chemical Analysis – B. K. Sarma
  • Text Book of Pharmaceutical Analysis – K. A. Connors
  • Instrumental methods of Chemical Analysis – Chatwal
  • Analytical Chemistry Skoog’s
  • By Dr. Ravi Shankar

GPAT Books for Microbiology:

  • Industrial microbiology by Cascida
  • Microbiology by Pelzar
  • Industrial microbiology by Prescott and Dunn

GPAT Books for Pharmacognosy:

  • Text Book of Pharmacognosy by K. Kokate
  • Text Book of Pharmacognosy by E. Walis
  • Text Book of Pharmacognosy by Treas and Evans

GPAT Books are according to the subjects, so you might have some difficulty to get the books for GPAT according to the subjects. If one wants to get admission in these courses then he/she must refer to the best GPAT preparation books and GPAT Subject-Wise Study Material. One may refer to the also refer the GPAT entrance examination books that will help as a guide and the eBooks in PDF can be downloaded too. Here we have tried our best to compile the books subject wise so that the readers don’t have to put much effort and time in the searching process. Hope this information will definitely help the candidates to do the best preparation for the exam.

All the best!

GPAT Sample Questions:

21-One fluid ounce is?
Ans-30 ml
Note- A fluid ounce (abbreviated fl oz) is a unit of volume (also called capacity) typically used for measuring liquids.

22-The plant drug which is oxytocic?
Ans-Ergot
Note- Oxytocic are the agents that stimulate uterine contraction, used in Induction of labor and to control postpartum bleeding. Ergot Alkaloids- Ergometrine & Methyl ergometrine is used.

23-The diagnostic agent used for the functioning of thyroid gland?
Ans-I-131
Note- Thyroid gland produce, store, and release hormones into the bloodstream so the hormones can reach the body’s cells. The thyroid gland uses iodine from the foods you eat to make two main hormones: Triiodothyronine (T3) and Thyroxine (T4)

24-The constituent of cholesterol termed as bad cholesterol is?
Ans-LDL
Note- VLDL cholesterol is a type of blood fat. It’s considered one of the “bad” forms of cholesterol, along with LDL cholesterol and triglycerides. (LDL) are called as “bad” cholesterol. High levels of LDL cholesterol can build up in your arteries, causing heart disease.

25-Sterols belongs to the class of?
Ans-Lipids
Note- Sterols, also known as steroid alcohols, are a subgroup of the steroids, occur naturally in plants, animals, and fungi, with the most familiar type of animal sterol being cholesterol.

26-Hepatitis is a?
Ans-Viral infection
Note- Hepatitis is inflammation of the liver tissue, There are five main types of viral hepatitis: Type A, B, C, D, and E.

27-A leukotriene receptor antagonist used in allergic cough is?
Ans-Montelukast
Note- Leukotriene receptor antagonists, such as montelukast, zafirlukast, and pranlukast used to treat allergies and prevent asthma attacks.

28-The sulphonamide used in burn therapy is?
Ans-Sulfadiazine
Note- Sulphonamides are synthetic antimicrobial agents that contain the sulfonamide group.silver sulfadiazine is applied to the skin to treat and prevent wound infections associated with second or third degree burns.

29-A hypotonic solution made isotonic by adding?
Ans-Sodium chloride
Note- Hypertonic solution is a particular type of solution that has a greater concentration of solutes on the outside of a cell when compared with the inside of a cell.
Hypertonic solution is a particular type of solution that has a greater concentration of solutes on the inside of a cell when compared with the outside of a cell.

30-The pathogenic organism in milk is killed by?
Ans-Pasteurization
Note- Pasteurization to kill pathogenic bacteria has helped reduce the transmission of diseases, such as typhoid fever, tuberculosis, polio etc.

GPAT Books are according to the subjects, so you might have some difficulty to get the books for GPAT according to the subjects. If one wants to get admission in these courses then he/she must refer to the best GPAT preparation books and GPAT Subject-Wise Study Material. One may refer to the also refer the GPAT entrance examination books that will help as a guide and the eBooks in PDF can be downloaded too. Here we have tried our best to compile the books subject wise so that the readers don’t have to put much effort and time in the searching process. Hope this information will definitely help the candidates to do the best preparation for the exam.

All the best for your GPAT Examination!