B Pharmacy Fresher Interview Questions & Answers

B Pharmacy Fresher Interview Questions & Answers

B. Pharmacy Fresher Interview Questions & Answers: During the final year of the B. Pharmacy course, everyone who wants to get into the job sector prepares for the campus interviews or any such external opportunities. They try to find the question pattern those could be asked in the interview. Some questions asked by the interviewers probably can be guessed. Despite your answers to all the technical questions that will hover around your subject specialization always remember that the employer has only four basic questions in an interview. Before going into the interview you must ask these interviewer questions to yourself. Those are “Are you interested in this job?” “Can you do this job?” “Are you motivated to do this job?” and “Can you fit in our organization?” Use this technique in your interview questions and answers, and then you’ll succeed. Now you’ll be able to resolve the important concern behind every interview question and address that concern.

Reputed pharma companies conduct a qualifying exam for selecting candidates for the interview. The qualifying exam tests your basic knowledge regarding the pharmacy subjects. It may include questions for any subject. It does not have a particular pattern; it’s purely the pharma company choice. The job selection process of pharmaceutical companies varies from company to company. Depending upon the company, you may appear for the B Pharmacy interview with or without writing a qualifying exam. Usually, the reputed pharmaceutical companies conduct a qualifying exam before selecting for the interview. This qualifying exam will help them to assure that the job aspirant is having minimum basic knowledge about the subject. As well as it helps to reduce the number of candidates appearing for the interview. Suppose 20 positions are available for the Job. But 300 candidates appeared to the interview location and for them, an exam would be conducted. Among the entire lot, only the top 60 or top 80 graduates will get selected for the personal interview based on the marks. Lastly, the selection choice method relies on 1:3 or 1:4 quantitative relation. Out of 3 or 4 candidates, they offer the job for one candidate!

In this article, we provided some B. Pharmacy interview questionnaire for candidates from the previous sessions and ideas.

B. Pharmacy Fresher Interview Questions & Answers

Questions & Answers

Question 1. What is friability test and how to calculate it?

Answer:

Friability test is conducted to know the physical strength of a tablet. It is the withstanding capacity of a tablet when it is on manufacturing and transportation.

It is calculated by using this formula

Friability = (Initial weight- Final weight)/Initial weight * 100

Initial weight in mg- before test

Final weight in mg- after completion of test

Question 2. Define API and explain it?

Answer:

API is known as Active Pharmaceutical Ingredient. This is the first and most important component of any formulation. There is no finished dose formulation is available without having an API.

Question 3. What is oxymel?

Answer:

Oxymel is a mixture of honey, water and vinegar.

Question 4. Expand the UHPLC, TLC, LVP and SVP?

Answer:

UHPLC is known as Ultra High Performance Liquid Chromatography.

LVP is known as Large Volume Parenteral

SVP is known as Small Volume Parenteral

What are the steps involved in wet granulation process?

Following steps involved in the wet granulation process

  1. Mixing
  2. Drying
  3. Dry screening
  4. Fluid bed granulation

Question 5. What is the definition of Pka?

Answer:

 It is the equilibrium constant, Used for the dissociation of a weak acid. It is also known as acid ionization constant.

Question 6. What is STABILITY INDICATING METHOD?

Answer:

It is the stability indicating we do the stress testing by applying different condition so that it can be suitable for stability testing in stability study till completion.

Question 7. Explain difference b/w sonication and homozinization?

Answer:

Homogenization is intensive blending of mutually related substances or groups of mutually related substances to form a constant of different insoluble phases (sometimes with
of surfactants) to obtain a suspension or emulsion.
Sonication is the act of applying sound (usually ultrasound) energy to agitate particles in a sample, for various purposes.

Question 8. What is the major definition and difference between uniformity of content and content uniformity as official test for all tablets?

Answer:

Uniformity of content (dosage unit): is by two methods by weight variation and by content uniformity. Weight variation means performing assay and relating with individual unit
weight of dosage form and content uniformity means for ten sample (dosage unit) individually analyzed.

Question 9. What the procedure followed in pharmacokinetic study of drug in plasma?

Answer:

Pharmacokinetic studies of a drug in plasma were conducted by non-compartmental analysis, compartmental analysis, bio-analytical method and by mass spectroscopy.

Question 10. Explain Why Doctor Prescribes Antibiotics More For Viral Infection Instead Of Anti-viral Drugs?

Answer:

Doctors prescribe antibiotics without any test because most infectious disease is caused by antibiotics, though antibiotics are less effective on viral infection, at the same time it has fewer side-effects and more spectrums compare to anti-viral. Anti-viral has a narrow spectrum, which means it is effective on limited virus.  In serious condition, only anti-viral is prescribed.

Question 11. What is streptococcus and what is the best drug for it?

Answer:

Spherical Gram-positive bacteria occurring in pairs or chains; cause e.g. scarlet fever and tonsillitis drugs; penicillin, amoxilin, cephlosporins.

B Pharmacy Fresher Interview Questions & Answers

Question 12. What will be in case stability sample Which have batch but distribute in three country. In tath case< we can put the sample for all country, whenevr all have same temp (Zone)?

Answer:

Stability of sample does not depend on material you had sent in different countries. You should carry long term stability of only one retained sample as per ICH guidelines (temp and humidity conditions).

Question 13. What is eCTD? State the difference between CTD & eCTD. How it will be prepared? Is there any need of any Software?

Answer:

The guidance on marketing applications for drugs and biologics, known as the Common Technical Document (CTD), was finalized by the International Conference on Harmonization
(ICH) in 2003. Today the CTD format is mandatory for paper-based marketing applications in Europe, Japan, Canada, and other regions, and is highly recommended by FDA.

The eCTD format has become mandatory in key regions for electronic submissions. Since January 2010, the European Medicines Agency has required all applications in the centralized procedure use the eCTD format. Since January 2008 FDA CDER has required all electronic submissions be in the eCTD format. FDA CBER requires the eCTD format for priority review and rolling submissions.

Question 14. What is the Ph of blood?

Answer:

The normal pH of blood running through arteries that carry blood from the heart to other parts of the body) is 7.4; the pH of blood in the veins (vessels that transports blood
to the heart) is about 7.35